Ce este astrologia

Aceasta este intrebarea cu care toti pornesc la drum: “ce este astrologia?” Si prin “ce este”, ei vor sa stie daca e stiinta sau ghiceala, si cum functioneaza.

Pana acum nu am gasit argumente solide, convingatoare, irefutabile, cum ca astrologia NU este stiinta.

In ceea ce priveste CUM functioneaza, aceasta a fost un mister foarte mult timp, dar iata ca un raspuns intuit de Jung acum 100 de ani a fost si demonstrat stiintific acum aproape 50 de ani de catre David Bohm, fizician. Raspunsul lui Jung a fost:  sincronicitatea; raspunsul lui Bohm a fost : ordinea implicita si principiul holografieiAici aveti articolul intreg.

In ceea ce priveste aplicatia ei practica, am gasit ca este mult mai usor de explicat prin analogii:

Atunci cand conduceti o masina pe un drum, indicatoarele va sunt de mare folos. Daca, de exemplu, vedeti indicatorul de “curba periculoasa”, veti pune o oarecare frana. Nu vedeti pericolul, dar stiti ca este acolo, si paza buna trece primejdia rea. Daca vedeti indicatorul de “benzinarie peste 5 km”, veti rasuflat usurati, pentru ca stiti ca veti avea de unde sa mai puneti benzina si unde sa va duceti la toaleta. O astrograma este un sistem de indicatoare de circulatie, pe drumurile vietii.

Cine nu a visat sa traieasca in Hawaii si sa faca surf pe acele valuri perfecte? Si daca va imaginati ca sunteti in largul marii, pe o placa de surf, trebuie sa calculati putin, sa apreciati valurile si vantul, sa va orientati. Daca va uitati in jos, la placa, nu mai vedeti ce valuri vin si cum arata ele. Daca ridicati capul, vedeti ca vine valul si stiti momentul cand puteti sa va urcati pe placa, in picioare, ca sa il prindeti. O astrograma va arata cand vine valul si cum arata el.

Medicii, in general, va trimit sa va faceti analize ca sa se lamureasca, sa aiba o vedere de ansamblu, mai buna. Hartiile cu analize, in majoritatea cazurilor, doar ei le pot citi corect. Acolo sunt cifre, adica simboluri; medicul le intelege, compileaza informatia si iti spune in cuvinte diagnosticul. O astrograma este o foaie de analize, interpretate de astrolog.

Critici: ca de multe ori astrologul spune lucruri neclare sau pur si simplu gresite. Sigur ca da, exista si medici mai slabi care pun diagnostic gresite. E logic sa existe si astrologi care nu au destula experienta. Nu e vina astrologiei, dupa cum pentru medical slab nu medicina e responsabila.

Corolar: daca va ganditi sa puneti la “probe” astrologul sa vedeti daca “ghiceste” si ii dati informatii false ca sa vedeti daca se prinde, amintiti-va ca la medic nu va duceti sa ii faceti glume si sa ii spuneti ca va doare inima doar ca sa vedeti daca se prinde ca aveti de fapt o problema cu prostata.

Astrologul nu este un ghicitor in stele, ci un cititor in stele. Pe cat de cinstiti sunteti cu el, pe atat veti avea raspunsuri folositoare sau nu. Noi trebuie sa stim despre ce vorbim si ce cautam, ca sa stim ce raspundem. Nu suntem Pythia.

Nota comuna este ca avantajul astrologiei este de te ajuta sa VEZI si sa INTELEGI.