Exista doua tipuri de gradinarit astrologic. Aici e o lista scurta a principiilor gradinaritului numit “biodinamic”, cel ale carui baze le-a pus Rudolph Steiner, intr-o serie de conferinte unice care au avut loc in anul 1924, la Koberwitz (Kobierzyce, Polonia).
Acest tip de gradinarit se bazeaza pe efectul constelatiilor, focalizat asupra pamantului de Luna, in primaul rand, si in mod secundar de celalate planete. Celelalt tip de gradinarit se bazeaza pe tranzitul Lunii in zodii.
El nu foloseste zodiile astrologice ci constelatiile in sine. Aici gasiti explicatii despre diferenta intre zodii si constelatii.
Constelatiile, ca si zodiile, se impart in 4 categorii, dupa elementul natural care le corespunde.
- Constelatii de Foc: Berbec, Leu, Sagetator
- Constelatii de Pamant: Taur, Fecioara, Capricorn
- Constelatii de Aer: Gemeni, Balanta, Varsator
- Constelatii de Apa: Rac, Scorpion, Pesti.
Cand Luna este in constelatie de Foc, momentul este favorabil dezvoltarii fructelor si semintelor. Aceasta inseamna ca daca semanam o samanta, transplantam o planta, prasim o planta, intr-o astfel de zi, se va stimula in acea planta formarea fructelor, care vor deveni mai mari si mai gustoase decat daca facem aceste operatiuni gradinaresti in alte zile.
Luna in constelatie de Pamant este favorabila dezvoltarii radacinilor, ceea ce face ca semanarea si transplantarea radacinoaselor- morcovi, telina, ceapa etc. sa fie recomandata in astfel de zile.
Luna in constelatie de Aer favorizeaza producerea in acea planta a florilor, care devin mai mari, mai nuantate in culori si mai frumos mirositoare.
Luna in constelatie de Apa favorizeaza frunzele. Plantele de la care folosim frunzele: patrunjel, marar, leustean, profita de ingrijirile care le sunt acordate in aceste zile.
Aceste tipuri de zile sunt favorabile sau nu si culesului, nu numai plantatului sau semanatului, in functie de ceea ce vrem sa facem, ca si unor activiati diverse de conservare sau preparare. De exemplu, este favorabil sa recoltam radacinoasele in zile de Pamant, pentru ca asta va face ca ele sa poata fi pastrate un timp mai lung fara sa se deterioreze. Este favorabil sa punem muraturi in zile de Apa, pentru ca aceasta asigura gustul lor mai intens si conservarea mai buna.
Exista doua metoda principale prin care putem urmari tranzitul Lunii prin constelatii.
- Una este sa urmarim website-uri care au liste cu acest tranzit. Un exemplu este:
http://www.astrologie-info.com. Aici gasim constelatiile prin care trece Luna, notate cu simbolul corespondent astrologic. - Alta metoda este un calendar biodinamic printat. Exista cateva astfel de calendare, unul (pe care il folosesc eu) fiind cel al Mariei Thun, aveti aici un exemplu: https://www.enbook.ro/catalog/product/view/id/2316224
Dintre cele doua, eu prefer calendarul, pentru ca mai are si alte tipuri de informatie in afara de constelatiile Lunii.
Alte elemente utile in gradinarit sunt:
- Momentul cand Luna trece pe la oricare din nodurile sale nu este favorabil niciunei activitati gradinaresti.
- Momentul de eclipsa (12 ore inainte si dupa o eclipsa de orice fel, indiferent daca e eclipsa de Luna sau de Soare) este, de asemenea, nefavorabil.
- Momentul cand doua planete in afara de Luna fac conjunctie fac ca in acea zi sa exista cateva ore in care influenta sa se schimbe. De exemplu daca Marte si Mercur fac conjunctie intr-o constelatie de Aer, desi Luna e in constelatie de Pamant, influenta va corespunde conjunctiei, adica sunt cateva ore din ziua de Aer care vor fi, prin contrast, favorabile Pamantului, adica radacinilor.
Aceasta e o prezentare schematica, simplificata; efectele sunt extrem de variate in functie de elemente la fel de variate si nu se reduce totul aici. Dar pentru inceput, aceste informatii sunt foarte semnificative pentru orice gradinar care vrea sa testeze acest stil de gradinarit in acord cu ritmurile naturale.
In imagine, o fotografie cu una din rodiile din gradina noastra.