Astrologia gradinii biodinamice

Agricultura biodinamica are doua mari coordonate: una este atentia data plantelor si solului in mediul si circumstantele lor naturale. Si asta inseamna modul in care este facut compostul pentru ingrasamant, modul in care se fac anumite preparate biodinamice din plante medicinale sau din siliciu sau din alte elemente.

A doua coordonata este cea astrologica.

Si aici este vorba de astrologie, nu de astronomie. Intr-adevar, astrologia biodinamica nu foloseste zodiile, nici cele tropicale, nici cele siderale (indiene, vedice, jyotish). Ea foloseste tranzitul Lunii si al planetelor prin CONSTELATII. Ar parea ca este astronomie. Dar s-a observat ca in functie de caracteristica elementala a constelatiilor, partile corespondente ale plantelor sunt intotdeauna influentate intr-un mod vizibil. Si niciun astronom nu ar spune vreodata ca, de exemplu, constelatia Taurului ar fi constelatie “de Pamant” sau constelatia Varsatorului ar fi constelatie “de Aer”. Deci devine clar ca e vorba tot de astrologie, o astrologie fizica, nu simbolica.

In cele de mai jos, voi sistematiza informatiile pe care le am in acest moment despre astrologia agriculturii biodinamice, articolull urmand a fi completat pe masura ce apar noi informatii.

RITMURILE PLANTELOR

Soarele este legat de vitalitatea plantei (spiritul); Luna, de apa (sufletul). Mai exista un al treilea element pe care il voi mentiona si pe el aici, desi nu e propriu-zis astrologic: adica Pamantul (corpul).

Alchimic : Soarele- sulful; Luna- mercurul; Pamantul- sarea.

SOARELE

Ciclul Soarelui ne indica sinusoida vitalitatii plantelor.

Ciclul mic e zilnic. Dimineata, cat soarele urca spre zenit, vitalitatea urca in plante; partile aeriene sunt intarite. Miscarea aceasta a Soarelui produce un fel de “respiratie” a pamantului, o activitate a pamantului in tandem cu Soarele: dimineata pamantul expira, si expiratia lui vitalizeaza plantele in partea superioara, dupa-masa inspira, si vitalizeaza radacinile. Intre 12:00 si 15:00 forta vitala stagneaza. De aceea e bine sa nu se lucreze cu plantele la aceste ore. Ele se odihnesc si se simt deranjate daca aveti treaba cu ele. Dupa 15:00, Soarele coboara, si la fel face si forta vitala in planta, se duce spre radacini.

Acelasi lucru se intampla cu toate substantele din atmosfera: dimineata, ele sunt “expirate”, expulzate din pamant si seara ele sunt “inspirate”,incorporate in pamant. De aceea e bine sa prasim plantele dimineata (si mai ales in zile de Aer si Foc) daca vremea e foarte umeda, cu multa ploaie, in asa fel incat pamantul sa se usuce; sau seara (mai ales in zile de Apa sau Pamant) daca vremea e uscata, secetoasa, in asa fel incat pamantul sa traga in el toata umezeala din atmosfera.

O alta consecinta este ca e bine sa culegem plante medicinale pana in ora 12:00, cat forta vitala este in partea de sus a plantei; tot asa, e bine sa culegem radacini medicinale dupa ora 15:00, cand forta vitala coboara.

Inca o consecinta este ca atunci cand transplantam, e bine sa scoatem din pamant planta (sau sa taiem crenguta) dimineata, cat timp e vitalizata partea aeriana, si e bine sa o punem in noul loc, noul pamant, dupa 15:00, cand radacinile se pot prinde mai usor.

Ciclul mare al Soarelui este cel anual. De la solstitiul de iarna (Craciun) pana la solstitiul de vara (Nasterea Sf Ioan Botezatorul) el “urca” pe cer. Adica merge inspre nord, de la tropicul Capricornului pana la tropicul Racului. Daca ne uitam la orizont, vedem cum el rasare in fiecare zi putin mai inspre nord, pana la solstitiul de vara, cand rasare 3 zile in acelasi loc, si apoi incepe sa rasara tot mai inspre sud, pana la Craciun, cand rasare 3 zile in acelasi loc. Tot asa, in plante, forta vitala creste treptat, de la Craciun la Sf Ioan, avand forta maxima in cele 3 zile de Sanziene in care se zice ca este cel mai bine sa culegem plante de leac, pentru ca ele au cea mai mare putere de vindecare. Si asa si este, confirmat de astrologie.

Luna este cea mai importanta in agricultura si insamantarile/ transplantarile se fac in functie de pozitia ei, dar si Soarele are efectul lui observabil asupra plantelor si el este similar cu al Lunii. Daca deci se seamana o anumita planta cu Soarele in semn de Apa, frunzele vor fi favorizate partial etc. De aceea rosiile sunt mai bune daca sunt semanate/ transplantate cu Soarele in Berbec (si cu Luna in constelatie de Foc), iar morcovii sunt mai buni daca sunt plantati cu Soarele in Taur sau Fecioara (si cu Luna in constelatie de Pamant).

LUNA

Luna guverneaza apa din plante (si fiinte).

Cand Luna e in crestere, creste cantitatea de apa si presiunea sevei in planta. La Luna plina, plantele si semintele sunt cele mai pline de apa, ceea ce face ca ele sa germineze mult mai repede. Daca sunt culese la Luna plina, plantele au cea mai mare cantitate de seva, in asa fel incat ceaiurile si extractele sunt mai bogate. Cei care se ocupa cu extragerea de ulei esential din planta obtin o cantitate mai mare de ulei daca vor culege plantele respective aproape de Luna Plina sau la Luna Plina. Inversul este adevarat despre Luna Noua- atunci plantele sunt cele mai uscate si mai sarace in lichidele cele pline de calitati tamaduitoare.

Apoi, cand Luna merge pe traseul de “urcare” al Soarelui spre nord, de la tropicul Capricornului pana la tropicul Racului, adica atunci cand Luna merge prin constelatiile de la Sagetator la Gemeni, apa merge si ea in sus, inspre partile superioare ale plantei. Cand Luna merge de la Gemeni la Sagetator, apa merge in jos, inspre radacini. De aceea aceste ultime doua saptamani din luna sunt cele mai bune pentru transplantare. Radacinile prind, statistic, mult mai bine si mai repede, daca plantele sunt transplantate in aceasta perioada. Tot asa, sunt cele mai bune saptamani pentru tuns plante. Ele nu vor suferi atat de mult, pentru ca apa merge in jos, spre radacini.

In alta ordine de idei, fazele Lunii nu conteaza foarte mult in agricultura si gradinarit. E adevarat ca samanta germineaza mai repede daca e plantat aproape de Luna Plina, avand in vedere ca toate lucrurile sunt mai pline de apa in acel moment; dar in afara de crestere, Luna Plina nu favorizeaza nimic altceva- nici calitatea fructului sau a florii, nici aroma, nici continutul de substante hranitoare. Fazele Lunii au deci efect, dar sunt ultimul lucru care conteaza in lucrul cu plantele.

CAND CULEGEM PLANTE MEDICINALE

Sincronizand aceste cicluri putem gasi cel mai propice moment pentru a culege plante medicinale. Pentru partile aeriene: dimineata, cand Luna este in urcare si in prima parte a anului (cand Soarele este in urcare, adica primavara si vara), in zile cu Luna in constelatii de Aer si cand Luna se apropie de Luna Plina. Momentul perfect ar fi: dimineata, in cele trei zile din jurul solstitiului de vara (21- 24 iunie), cu Luna in zodiile Taur – Rac (constelatiile Berbec- Gemeni) si cu Luna plina, daca se poate.

La aceasta trebuie sa adaugam preceptul ca florile si frunzele e cel mai bine sa le culegem in zile de Foc sau Aer, si nu in zile de Apa. Insumand informatia, rezulta ca cele mai bune constelatii de cules plante in zilele de Sanziene sunt Berbec si Gemeni, pe locul doi fiind constelatiile Leu, Balanta, Sagetator, Varsator.

Aceasta zi perfecta pentru culegere de plante este insa probabil una in 10 ani. De aceea e bine sa ne multumim cu mai putin. Deci recomandarile cele mai practice sunt sa incercati sa culegeti partile superioare ale plantei dimineata, in zile de Aer si cu Luna in crestere.

CAND RECOLTAM

Fiecare planta se recolteaza in zilele ei proprii: radacinoasele in zile de radacini, florile in zile de flori etc. exceptia fiind frunzele, care se culeg in zile de flori sau fructe, pentru ca orice e cules in zile de Apa, cand umezeala e maxima in plante si in aer, va mucegai destul de repede. Convers, aceasta stare de fapt face ca muraturile puse in zile de Apa sa fermenteze cel mai bine si sa dobandeasca un gust mai bun.

ASTROLOGIE BIODINAMICA

In ce priveste celelalte planete:

In biodinamica, caracteristicile planetelor sunt diferite de cum le consideram in astrologia tropicala.

Planete de Foc: Saturn, Mercur, Pluto

Planete de Apa: Luna, Marte, Neptun

Planetele de Aer: Jupiter, Venus, Uranus

Planete de Pamant: Soarele.

Pe baza acestor caracteristici se poate citi, de exemplu, si timpul probabil.

Trigoanele intre planete sunt foarte puternice si ele de obicei sunt mai importante decat constelatia in care se afla Luna. Daca de exemplu Luna este in constelatie de Apa dar exista un trigon intre Soare si Marte (sau oricare alte doua planete) in constelatie de Aer, efectul va fi de Aer, adica florile vor fi favorizate, atata timp cat este activ trigonul (de obicei, cateva ore- functioneaza aici un orb foarte mic).

Conjunctiile anuleaza efectul celor doua planete. Plantele semanate sau transplantate in timpul conjunctiilor nu supravietuiesc mult, sunt atacate foarte curand de ciuperci si mor. Cand doua planete sunt in conjunctie efectul nu este atat de puternic, dar de la 3 planete in sus, el este evident. In ce priveste durata, efectul unei conjunctii Luna- Venus, de exemplu, dureaza 4 ore, 2 ore inainte de cj si 2 ore dupa.

Opozitiile maximizeaza efectul celor doua planete, fortele vitale ale plantelor sunt intensificate in acele zile cand se intampla opozitii, incepand chiar cu cateva zile inainte de opozitia propriu-zisa.

Uranus este malefic in orice conjunctie. Cand Luna, Venus, Mercur, sunt conjuncte cu Uranus, nicio activitate in gradina nu este favorabila.

Eclipsele (de ambele tipuri) sunt absolut nefavorabile, pentru orice. (testat frecvent)

Luna la apogeu (punctul cel mai indepartat de pamant) “trage” de planta in sus si o face sa creasca foarte lunga. Este favorabila pentru flori, dar atat. Efectul dureaza in jur de 3 ore inainte de apogeu si 3 ore dupa.

Luna la perigeu (punctul cel mai apropiat de pamant) este nefavorabila, pentru ca “turteste” planta, o face sa se dezvolte contorsionata, ca si cum o mare greutate o striveste si o impiedica in dezvoltare. Efectul dureaza in jur de 24 de ore (adica 12 ore inainte de perigeu si 12 ore dupa).

Cand planetele trec prin nodurile proprii, atunci activitatile gradinaresti nu sunt favorabile. Acest lucru este valabil si pentru Luna, dar si pentru Mercur, Venus si Marte. Noi suntem obisnuiti din astrologie cu nodurile Lunare. Dar exista noduri si pentru toate celelalte planete. Daca se fac insamantari sau transplantari/ plantari cand aceste planete sau Luna sunt la vreunul din noduri, cresterea si dezvoltarea ulterioara a plantei este inhibata. Efectul se va observa in timpul anului, la plantele respective, dar se observa si mai evident pe parcursul urmatorului an. Ceea ce se observa este o scadere drastica a calitatii semintelor acelei plante care merge pana la distrugerea totala a capacitatilor regeneratoare. Acelasi efect il are asupra plantelor conjunctia Lunii cu cele trei planete de mai sus (Venus, Marte si Mercur) cat si cu Uranus, dupa cum am mai spus.

Efectul nefavorabil al Lunii conjuncta cu Nodurile sale dureaza 6-8 ore, 3-4 ore inainte de cj si 3-4 ore dupa.