Planetele, în mersul lor pe cer, ne arată, ne fac să înțelegem mai ușor care sunt ritmurile naturii. Astrologia funcționează parțial prin influența planetelor asupra tuturor obiectelor de pe pământ, și parțial prin semnificarea, codificarea într-un limbaj, a proceselor și stărilor care au loc aici.
Soarele și Luna definesc cele mai evidente ritmuri. Soarele definește anul și cele patru anotimpuri. Luna marchează fluxul și refluxul. Acestea sunt efecte clar vizibile și evidente chiar și pentru cei care nu au mari cunoștințe de astrologie. Cei care resping astrologia ar spune aici că acestea sunt efecte observabile științiific și foarte logice, nedându-și seama că și celelalte (cele de mai jos) sunt la fel de observabile și logice. Doar că nimeni nu prea petrece timp fiind atent la ele.
Soarele mai marcheaza și un fel de ”respirație” a pământului. Dimineața, pământul expiră; după-masă, inspiră. Vitalitatea, energia plantei, urcă în părțile aeriene dimineața și coboară spre rădăcini seara. Acest lucru face și ca umezeala să tindă să iasă din pământ dimineața până în prânz și să intre în el după-masa/ seara. Dacă prășim plantele dimineața, pământul se usucă repede, dacă prășim seara, pământul se îmbibă cu apă și putem să udăm plantele mai rar sau chiar deloc.
Luna ”umple” lucrurile vii cu apă. Când crește, crește și apa din corpuri. Semințele rețin apa care li se dă mai ușor și germinează mai repede. Operațiile făcute pe Lună plină sunt cele mai ”sângeroase”. Apa= emoțiile, deci ființele umane sunt cel mai pline de emoții la Lună plină. Luna în creștere, deci, proliferează, și în descreștere, restrânge, ”seacă”.
Acest lucru este greșit înteles, în anumite privințe. De exemplu, tunsul părului pe Luna în creștere face părul sa devină mai bogat, în timp, (adică dacă este tuns constant pe Luna în creștere, pentru că, știm deja, cu o floare nu se face primavara), dar nu îl face să crească mai repede.
Viteza Lunii este cea care arată viteza cu care se întamplă lucrurile. În fiecare lună, Luna are perioade când merge foarte repede, sau foarte lent, iar în cea mai mare parte a timpului are mers mediu. Tunsul părului pe Luna cu mers rapid face ca părul să crească mai repede la loc, și invers. Faza Lunii nu are semnificație în acest caz.
Apoi, Luna merge pe ecliptică ”în sus”, adica de la tropicul Capricornului la tropicul Racului (pentru că Soarele merge aparent în sus din iarnă și până în vară și invers), jumatate de lună, și în cealaltă jumătate merge ”în jos”. Când merge în sus, apa urca și ea, treptat, în partea aeriană a plantei, când merge în jos, coboară la rădăcini.
Toate aceste ritmuri astrale, soli-lunare, marchează anumite fluctuații în natură și cel care le cunoaște le poate folosi foarte eficient. De exemplu, pentru culegerea plantelor medicinale, avem nevoie ca și vitalitatea să fie sus când le culegem, dar și apa, pentru că ambele sunt importante. De aceea, e bine să culegem plantele în zile când Luna e în constelație de Foc sau Aer (și trebuie să insist că e vorba de constelație, nu zodie), dimineața (ca vitalitatea plantei să fie în urcare), când Luna urcă (atunci când e între zodiile de la Capricorn la Rac) și când e Lună plină (ca planta să fie plină de apă).
Problema principală este că dacă urmărim toate aceste coordonate, vom fi norocoși să găsim măcar o zi perfectă, tot anul, pentru culegere. Dar ca de obicei, putem să facem tot posibilul. Pe unele dintre indicații le vom da deoparte, pe altele le vom ține.
Ceea ce urmăresc eu este în primul rând constelația în care se află Luna și momentul zilei. Pe locul 2, faza Lunii. La sfârșit, zona de zodiac unde este Luna.
Sau poate ar fi trebuit să încep cu ceea ce este cel mai evident, dar și cel mai omis, întotdeauna? Adică cu anul, cu Soarele? Căci orice este posibil, totuși, în afară de a culege flori din flora spontană, iarna
În imagine, alt tip de ritmuri naturale: pisica în copac. Chinezul este singurul rămas din generația lui. A fost de asemenea singurul care era cât p-aci să fie mâncat de un câine. Probabil de asta a și supraviețuit cel mai mult. Vorba prietenului nostru Nietzsche: ”ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”.