La ce foloseste astrologia

Oamenii traiesc cu impresia (uneori, convingerea) ca astrologia se foloseste pentru a “ghici viitorul”. Or, cu astrologia nici nu se “ghiceste”, si nici preocuparea ei principala nu este viitorul.

Popularizarea unei discipline necesita generalizare. Astrologia este cunoscuta prin doua “aparitii” publice: zodiacul (descrierea zodiilor) si horoscopul. Fiind generalizari, au atras si multe critici, desi nu e nimic de criticat, pentru ca nimeni nu poate vorbi la general si sa fie foarte exact. Textul de mai jos este si el un text de popularizare, dar diferit – pentru ca mi se pare important sa stie oricine ce se poate face cu astrologia, pe care o gasesc a fi un instrument foarte valoros. Nu degeaba i se spunea, in vechime, “regina stiintelor”.

Ce este o astrograma

Cand se naste un om, astrologia il situeaza in centrul universului; el este “buricul pamantului”. De jur imprejurul lui, pe unde merge Soarele, este o banda imaginara impartita in 12 parti egale – banda zodiacala. Constelatiile nu au aproape nicio legatura cu zodiile, si ele nu sunt zodii (de aceea si povestea cu Ophiucus este, din punct de vedere astrologic, o eroare copilareasca). La momentul nasterii lui, planetele se afla toate pe cer in dreptul vreunui semn zodiacal sau al altuia. La orizontul de rasarit se afla un semn zodiacal foarte important in astrologie care este semnul ascendent. Ascendentul este hotarat de ora de nastere, deci este esential pentru o harta sa stim ora cu cat mai mare exactitate, pentru ca in unele cazuri o diferenta chiar si de 4 minute poate sa schimbe harta intr-un mod simtitor. Planetele au diferite legaturi intre ele, unele armonioase, altele nearmonioase.

Toata aceasta situatie, desenata, reprezinta o astrograma sau o harta astrala. Ea arata ca in desenul de aici (aceasta apartine lui Carl Jung, care a folosit astrologia in psihanaliza, o cunostea bine si i-a prezis un viitor la fel de stralucit ca si trecutul ei): e vorba de o roata pe marginea careia sunt marcate zodiile, prin simboluri, impartita in 12 felii care sunt casele astrologice si mai sunt scrise si planetele, tot prin simboluri, fiecare in locul unde se afla la acel moment.

Ceea ce face astrologul este sa citeasca si sa interpreteze aceste simboluri (mai sunt multe alte simboluri care se folosesc, acestea sunt doar cele de baza). Prin urmare, astrologia nu este “ghicit”, si nu se face prin intuitie si fantezie, ci prin cunoastere – si inca o cunoastere foarte exacta. Situatia se poate compara cu vizita la medic cu foaia de analize; aceasta foaie are doar cifre pe ea, iar medicul este cel care le citeste si le interpreteaza. In astrologie nu “se crede”, ci se stie. Nu poti, dupa ce practici astrologia ani de zile, sa iti fie evident ca functioneaza de fiecare data, fara gres, si sa te exprimi in termenii de “cred in astrologie”.

Aceasta astrograma sau harta astrala nu se deseneaza doar pentru oameni, ci pentru orice incepe, “se naste” pe fata pamantului, fie ca e vorba de un animal, o casa, o casatorie, o firma, o tara (da, si tarile au moment in care se considera ca au luat nastere), o calatorie, o masina sau un vapor, o intrebare (voi povesti mai jos care este ideea cu intrebarea).

 

La ce foloseste

 

Simbolurile din astrograma descriu in cele mai mici detalii omul si viata lui. Acolo se citeste personalitatea lui – cum este el in esenta, cum se manifesta, cum se comporta in familie, cum se poarta in societate, cum este la munca si cum este la distractie – intr-un cuvant, diferitele persona, masti, ale omului. Se vad inclinatiile lui, ce poate face in viata sa ii mearga bine si sa se simta implinit. Se arata acolo ce posibile defecte are si care ii sunt calitatile. Partenerul cel mai potrivit, tipul de partener si mersul casatoriei lui se gaseste si el scris in harta. Se citeste starea lui de sanatate, daca este buna sau slaba si ce anume organe sunt cele mai vizate. Destinul este scris in harta astrala, si se arata acolo evenimente probabile din viata sa, desi nimic nu este batut in cuie si ceea ce e scris poate fi mereu  schimbat prin vointa omului. Se arata acolo ce fel de comportament ii este familiar dar distructiv, si ce comportament ii cere efort dar il face sa se simta implinit in viata. Aceasta inseamna o analiza  de harta natala, in limbaj de specialitate.

 

NU se vede intr-o harta daca o persoana este inteligenta sau nu, buna sau rea, si i se vede personalitatea dar nu caracterul. Acestea pot fi banuite, dar daca asupra personalitatii astrologul poate sa fie sigur, in ceea ce priveste caracterul, nu poate decat sa presupuna, pentru ca nu stie cum s-a dezvoltat si la ce nivel a ajuns omul din fata lui. Citirea unei harti natale ajuta la constientizarea unor inclinatii de personalitate, unor talente, dependente, defecte care pot fi corijate, calitati, iti arata ce poti face sa ai o viata implinita, sa ai satisfactie si ce sa ocolesti.

Exista astrologi care pot citi tipul de evenimente pe care le-am trait in alte vieti (pentru cei care accepta aceasta ipoteza), adica ce inclinatii ale noastre nu sunt dobandite, ci sunt mostenite de la noi insine, si ce evenimente- mai exact, ce ce TIP de evenimente inca ne bantuie si nu le putem intelege, nu le gasim explicatia in aceasta viata. In realitate, astrologia karmica este una din cele mai interesante dar si cele mai grele ramuri si informatiile pe care le aduce ea pot fi uneori (dar nu mereu si nu pentru oricine) extrem de utile.

Relatiile intre doi oameni sunt intotdeauna complicate, cu multe nuante, si astrologia poate ajuta sa se gaseasca cele mai bune cai de intelegere intre ei. Cand se compara (adica se suprapun) hartile a doua persoane, se poate vedea acolo modul in care unul in influenteaza pe celalalt, cum se completeaza si in ce domenii de viata, care ar fi problemele care se vor repeta intre ei la nesfarsit daca nu sunt constientizate si cat de puternica este legatura intre ei, deci cat de durabila poate fi o casatorie. NU se poate vedea in sinastrie (acesta e termenul pentru acest tip de analiza) daca cele doua persoane se iubesc sau nu. Daca doi oameni sunt foarte compatibili nu inseamna si ca se vor iubi neaparat, desi probabilitatea e mare. Conteaza si caracterul. Cel mai des, fireste, sinastria se foloseste pentru cupluri. Dar exista tot felul de relatii intre oameni si toate pot fi citite in astrologie: relatia intre parinti si copii, intre sef si angajat, intre angajat si firma la care lucreaza, intre un om si tara in care traieste, intre o persoana si animalul sau de companie etc.

Revelionul este inceputul noului an si la noi se sarbatoreste la inceput de an calendaristic. Dar de fapt, exista si un revelion personal, cel cu adevarat important pentru fiecare; anul fiecarui om incepe intr-un anume moment, adica la aniversarea zilei lui de nastere. Harta facuta in acest moment descrie anul care va urma pentru acel om si se cheama revolutie solara. Din anumite motive, unele revolutii solare sunt mai importante decat altele (cele de la 29, 33, 36, 52, 60 etc de ani). Este foarte folositor si in general, dar mai ales in acesti ani, sa stim cam ce ne asteapta, pentru ca “o luam din vreme” in caz ca sunt lucruri de pus la punct sau care necesita o atentie mai mare. Pot fi si ani in care ne ingrijoram pentru ca ne simtim necaracteristic, cand de fapt este doar o stare generala a anului, care se va schimba la urmatoarea revolutie solara. E o vorba veche: “da-mi Doamne mintea cea de pe urma”- astrologia poate sa dea omului “mintea cea de pe urma”, aratandu-i ce i se va intampla, ca sa poata sa se pregateasca.

Multi oameni ar vrea, la vreun moment din viata lor, sa plece in strainatate, si nu sunt siguri daca le poate merge bine acolo unde se duc. In astrologie se poate analiza lor harta facuta pentru locul unde vor sa plece, si astfel se poate vedea ce domenii ale vietii lor se schimba, unde le-ar merge mai bine si din ce puncte de vedere. Aceasta se numeste relocare si se poate face si pentru revolutia solara, astfel incat daca vedem ca vom avea un an mai putin bun intr-un loc, putem sa plecam de ziua noastra in alt oras si astfel sa ne schimbam anul. Da, aici pare putin magic, dar stim deja ca functioneaza, si exista documente cum ca regii altor vremuri chiar faceau acest lucru. Multi astrologi il fac si acum.

Pana in 1700, astrologia era folosita si in medicina. De fapt, in acele vremuri, nu puteai sa devii medic daca nu stiai astrologie medicala. Acest tip de astrologie este diferit de cele de mai sus, pentru ca simbolurile se interpreteaza atlfel, deci nu orice astrolog stie neaparat sa citeasca o harta si din punct de vedere medical. Este, ca sa zic asa, o specializare. In harta se pot citi sensibilitatile posesorului ei, afectiunile la care e predispus si dintre remediile posibile pentru aceste afectiuni, care ar functiona cel mai bine. Se mai fac de asemenea harti pentru boli, separate, facute in momentul imbolnavirii, pentru a vedea cum va evolua boala si care ar fi rezultatul probabil.

Cand se prezinta la TV previziuni pentru Romania pentru urmatorul an, sau influentele din prezent, aceea se numeste astrologie mundana. Tarile au si ele un moment in care se considera ca s-au nascut, de exemplu momentul afirmarii independentei sau unirii etc. Si in astrologia mundana simbolurile sunt interpretate diferit si e nevoie ca astrologul sa cunoasca istorie si politica pentru a face analize corecte.

Pentru ca, dupa cum spuneam, exista multe alte entitati care “se nasc” pe pamant, astrologii obisnuiau inca din vechime sa aleaga momentele cele mai bune, cand hartile astrale aratau aratau mai multe avantaje, pentru a face ceva. Si in ziua de azi multi cauta si aleg momentele cele mai bune pentru a face o casatorie, un botez, o operatie, a deschide o firma, a incepe o calatorie, a construi o casa. Aceste harti se cheama elective.

 

Lista nu este exhaustiva. Am mentionat aici doar ramurile cele mai folosite ale astorlogiei, dar mai exista si astrologie folosita in economie, agricultura, meteo etc si se poata analiza prin harti orice de pe pamant: opera literare, accidente, inventii, miscari sociale etc.

Tin totusi sa mai scriu si despre cea mai “magica” dintre utilizarile astrologiei, cea care sfideaza explicatiile, desi functioneaza mereu, fara gres: astrologia intrebarilor, numita astrologie orara. O intrebare, ca orice altceva, are si ea un moment cand “Se naste”. Harta acelui moment ne da raspunsul la intrebare. Intrebarile pot fi de orice tip: “Ma voi casatori cu cel cu care am o relatie acum?”, “Unde este buletinul pe care l-am pierdut ieri?”, “Este bine sa ma mut in alta casa?”, “Voi lua nota de trecere maine la examen?”, “Este adevarat ce se spune despre persoana X?” etc. Unul din cei mai vestiti astrologi englezi facea aproape numai astrologie orara, avand in vedere cat de larga poate fi utilizarea ei. Este de mare folos atunci cand o persoana nu isi stie deloc ora nasterii: se pune pur si simplu o intrebare punctuala despre ce il intereseaza, pentru ca nu i se poate face harta natala.

Se spune despre limbile straine ca daca le inveti, ti se modifica gandirea, pentru ca vei incepe sa gandesti sic a populatia a carei limba ai invatat-o. Astrologia este si ea un limbaj, universal, si modifica mult gandirea omului, il ajuta sa-si extinda orizontul, sa inteleaga evenimente, sa depaseasca obstacolele, ii atenueaza frica de viitor, il ajuta sa inteleaga multe alte lucruri, diferite, care apparent nu au legatura cu ea. E un instrument care il ajuta sa isi creasca si inteleaga copilul, sa empatizeze cu ceilalti oameni, sa faca lucrurile la momentele potrivite, nu in contratimp, si mai ales sa se inteleaga pe el insusi, sa constientizeze lucruri care altfel ii raman obscure intreaga viata.