Zodiile si cercetarile medicale

Carl G. Jung, care a studiat astrologia si a aplicat-o de multe ori in psihanaliza, de cate ori avea cazuri mai dificile, pentru a le intelege mai bine, deplangea lipsa studiilor statistice in acest domeniu. El insusi a realizat cateva, cu rezultate foarte interesante, dar nu a perseverat, nefiind domeniul lui.

De 30-40 de ani incoace cercetarile medicale au luat un avant din ce in ce mai mare. Echipe din intreaga lume studiaza cele mai diferite subiecte si apoi publica centralizat in cateva reviste medicale rezultatele lor, multe dintre ele fiind la dispozitia publicului, si oricare din ele fiind disponibile contra cost oricui doreste sa le cerceteze. O serie din aceste studii sunt facute pe probabilitatea unor boli sau a altor aspecte legate de sanatate in functie de LUNA nasterii pacientilor analizati. Desi nu este cercetare astrologica, echivalarea se poate face extrem de usor. Zodiile nu se suprapun lunilor calendaristice, dar, de exemplu, daca zodia Balantei se intinde intre 23 septembrie si 22 octombrie, putem spune ca cei nascuti in octombrie au o probabilitate foarte mare sa fie Balante.

Astrologia este mai complexa, evident, decat analiza semnului Soarelui. Dar de dragul statisticii- care este parte a stiintei din ziua de azi – putem sa facem cateva clasificari foarte interesante, mai ales ca sunt in concordanta cu preceptele astrologice. Partea interesanta in aceste studii este ca se mentioneaza mereu, in cele mai multe dintre ele, ca nu exista o explicatie stiintifica de ce statistica a dat aceste numere. Nu se stie cauza, motivul. Astrologiii insa au explicatiile lor.

Longevitate

Se pare ca dintre toate zodiile, Balantele si Scorpionii traiesc cel mai mult (1). La Balante, este intr-un fel logic acest lucru, ele fiind echilibrate si intelegandu-se bine mai cu toata lumea, avand astfel o viata placuta in general, plina cu prieteni, relatii etc. La Scorpioni chestiunea devine destul de curioasa, semnul fiind asociat cu moartea. Poate tocmai din aceasta cauza, ca au de-a face cu moartea si renuntarea foarte des, viata ii protejeaza si ajung la varste inaintate. Cea mai scurta viata, statistic, o au Pestii. Zodia e cunoscuta ca fiind cea a incercarilor de viata mai dureroase, triste, si cand nu sunt acceptate consuma mult din capacitatea vitala a oamenilor.

Fertilitate

In cazul femeilor, Balanta este iarasi in top, fiind gasita ca find cea mai fertila dintre zodii (2). Menopauza se instaleaza cel mai tarziu la doamnele Balante, si cel mai devreme la doamnele Berbec. Studiul completeaza si ca unele simptome asociate cu menopauza, adica anxietatea, depresia si alte simptome somatice sunt, in consecinta, cele mai rare la Balante si cele mai dese la Berbeci. In cazul barbatilor, lucrurile stau insa invers, adica cei mai fertili se pare ca sunt barbatii Berbec iar in cazul barbatilor Balanta exista sansele cele mai mari sa ramana fara urmasi (3). Guvernatorul Berbecului este Marte, si el protejeaza barbatii, iar Balanta protejeaza principiul feminin. 

Autism

O boala noua in societatea noastra, care ar tine de sistemul nervos central, adica de Mercur si zodiile guvernate de Mercur, si de Berbec, pentru ca el reprezinta capul (iar in astrologia medicala s-a observat ca daca Berbecul este afectat, apar afectiuni in zona capului). Intr-adevar, Berbecii sunt printre zodiile in care se gasesc cei mai multi autisti (4) dar si Pestii, unde Mercur este in exil (5). De asemenea, zodiile Rac si Leu au dat de doua ori mai multi autisti decat Balantele si Scorpionii. La capatul opus, Scorpionii, Sagetatorii si Capricornii sunt cel mai putin sensibili la aceasta afectiune (6). Capricornul este una din putinele zodii in care Mercur (si Uranus, octava superioara a lui Mercur) este echilibrat, nu are nicio demnitate si niciun detriment. Autismul fiind o dereglare a sistemului nervos, nici detrimentul, dar nici demnitatea nu par a fi benefice. 

Afectiuni psihice

In cazul schizofreniei, Sagetatorii, Capricornii si Varsatorii o fac cel mai frecvent (7, 8), dar si Leii si Scorpionii (9). Boala bipolara, adica maniaco-depresivii, e repartizata pe tot cuprinsul anului: bipolarii I, adica maniacii, tin de zodiile Berbec, Taur si Gemeni, pe de o parte, si Balanta, Scorpion si Sagetator pe cealalta, in timp de bipolarii II, adica depresivii, sunt mai frecventi in zodiile Rac, Leu si Fecioara pe de o parte, si Capricorn, Varsator si Pesti pe cealalta (10). 

Tulburarile afective (11)si tulburarile de apetit (12) sunt cele mai frecvente la…Taur. Desi si Racul este cunoscut drept sensibil si gurmand, iata ca statistic, Taurul dezvolta aceste probleme mult mai des. O explicatie astrologica ar fi ca Taurul, sensibil emotional si amator de mancaruri bune, este semn fix, pe cand Racul e semn cardinal. Taurul deci, atunci cand are o problema, o rezolva mult mai greu pentru ca se ataseaza mai mult si mai tare, este prea putin flexibil, deschis la schimbare.

Problemele de personalitate ii afecteaza cel mai tare pe Gemeni – nu e nicio mirare aici (13) pe cand dislexia afecteaza cel mai des pe Tauri, Gemeni si Raci (14). Alcoolicii sunt, asa cum spune si traditia astrologica cei mai des intalniti in zodiile Pesti si Berbec (15).

Scleroza multipla

Vesti bune pentru Capricorni, ei vor avea nevoie de baston cel mai tarziu dintre toate zodiile, scleroza instalandu-se la ei cu 40% mai putin probabil decat la celelalte zodii. Este poate surprinzator, pentru ca semnul guverneaza oasele si articulatiile, si se presupune ca este mai afectat in aceste zone. Se pare ca totusi, Saturn, guvernatorul lor, “batranul” dintre planete, ii protejeaza foarte bine. se este “gazda” buna, o observatie subtile celor care considera ca este “marele malefic” (16).

Inima

In privinta mortalitatii din cauze cardiovasculare, centrul atentiei sunt Taurii si Scoprionii. Taurii sunt susceptibili sa moara cel mai devreme, in cazul in care sunt bolnavi de inima, iar Scorpionii cel mai tarziu  (17).