De ce nu dau consultatii gratuite

Am gasit textul de mai jos intamplator, pe blog-ul unui medic. Pentru ca se aplica 100% si la activitatea unui astrolog, il postez si eu aici. Din cand in cand se ridica intrebarea de ce astrologii nu fac citiri gratuite. Iata de ce:
“De fapt, titlul complet ar fi: „De ce nu mai dau consultații gratuite decât atunci când consider eu că este cazul, și nu de fiecare dată când mi se cere acest lucru?
1. Pentru că doar sfaturile prietenilor sunt gratuite. Consultația  este rodul muncii unui specialist.
2. Pentru că nu îți spun „să faci cum zic eu”, ci te ajut să iei cea mai bună decizie, în cunoștință de cauză și argumentat.
3. Pentru că, dacă primești consultația gratis, nu vei mai pune preț pe ea. Doar „ce e moka, nu e de calitate”.
4. Pentru că am în spate peste 10 ani de experiență profesională, examene, cursuri și zeci de mii de pagini citite. Și pentru toate astea, eu am plătit un preț.
5. Pentru că noaptea trecută am stat până  la două să citesc, în timp ce tu dormeai. Sau duminica am ronțăit un articol de specialitate timp de câteva ore, în timp ce tu erai la piscină sau la shopping.
6. Pentru că ziua mea are tot 24 de ore, la fel ca și a ta, și nici ție nu îți ajunge timpul.
7. Pentru că tu vei câștiga indirect bani de pe urma opiniei mele („scutești” banii de consultație și, în plus, bucurându-te de sănătate, vei putea produce bani). Același drept îl am și eu: să câștig bani de pe urma muncii mele.
8. Pentru că nu toate cazurile asemănătoare (cum zici tu) sunt la fel, iar eu, ca să îți dau cea mai bună opinie, trebuie să studiez cazul, documentele, particularitățile și, de multe ori, să mă duc din nou la studiu, că poate a apărut ceva între timp, în avantajul tău. D-asta nici nu discut medicină la o bere sau la piață…
9. Pentru că trebuie să studiez aproape zilnic ca să îți pot da un răspuns  argumentat și actual.
10. Pentru că discriminez alți oameni care apreciază munca mea și mă plătesc pentru ea. Știi, ”fraierii” ăia care se programează și vin la cabinet…
11. Pentru că îmi respect profesia și colegii și nu pot profesa pe un tarif de zero lei.
12. Pentru că prefer să aleg singur să ajut oameni în nevoie, activități civice sau voluntariat și sunt implicat suficient în proiectele mele cât să îmi aducă satisfacție. Tu în ce proiecte de caritate crezi sau te implici?
13. Pentru că, de cele mai multe ori, nu am primit nici măcar un “mulțumesc” pentru sfaturile și rodul muncii mele oferite gratis.
14. Pentru că, la rândul meu, respect fiecare specialist pe domeniul lui. Nu mă tund singur și nici gratis; nu îmi repar singur mașina sau centrala, și nici gratis; nu îmi pun parchet și gresie singur, și nici gratis.
15. Pentru că, în profesia mea, 1 + 1 nu fac 2 de fiecare dată. Pot face +3 sau -5. Depinde, nu există nici doi oameni la fel, nici două boli cu aceeași evoluție.

Nu îmi asum calitatea de autor pentru cele de mai sus. E doar un mesaj preluat de pe Facebook, de pe un grup de medici.
E însă un mesaj cu care rezonez, în care cred. Și pe care te rog să îl înțelegi așa cum a fost el intenționat.
Îmi iubesc meseria, și o fac cu multă pasiune. Dar trebuie, la rândul tău, să înțelegi că, așa cum pentru tine meseria ta este și un mod de a te întreține (nu doar un hobby), și eu, la rândul meu, am facturi de plătit.
Și, din păcate, nu le pot plăti cu pasiune…”