Scorpionul pe Mijlocul Cerului

De obicei, descrierea Scorpionului, ca și a persoanelor născute cu Soarele în acest semn, naște discuții înfocate pentru că aceasta pare a rămâne cea mai controversată și complexă zodie.

În teorie, fiecare din cele 12 zodii are atât calități cât și defecte, profunzimile, subtilitățile ei proprii. În practică, totuși, am găsit destule cărți de popularizare a astrologiei care îl descriu pe Scorpion ca fiind doar malefic, în mod special el, între toate celelalte zodii. Partea benefică a Scorpionului este greu de regăsit astăzi, el este acuzat de toate relele și nu se depărtează de noțiunile de manipulare, răzbunare și violență.

Lumii îi mai este, de asemenea, frică de Scorpion, el fiind singurul semn din cercul zodiacal care reprezintă moartea, fiind astfel și cel mai misterios. În zodiac îndeplinește funcția pisicii la egipteni, adică a animalului psihopomp, cel care face legătura între lumea viilor și cea a celor plecați și este singura poartă înspre “lumea de dincolo”. Pisica, despre care la noi se spune că are nouă vieți, pare a fi de altfel o exprimare potrivită a acestui semn cu nativi cad mereu în picioare, care „mor” la figurat de mai multe ori în cursul unei singuri vieți, în diferite moduri. De aici și interpretările astrologilor antici care asociau magia, vrăjitoria, mediumitatea, paranormalul cu Scorpionul.

Pentru a înțelege cel mai rapid ce sensuri are acest semn, mi se pare mai ușor să căutăm personalități cu MC în Scorpion, în loc de Soare sau Ascendent. Aceasta pentru ca MC și casa a X-a reprezintă realizarea socială sau profesională, contribuția esențială la societate și funcționează ca un fel de afiș: casa a X-a, fiind cea mai vizibilă, e sub lumina reflectoarelor. Dacă personalitatea se poate ascunde sau interpreta în diferite moduri, realizările sociale sunt mult mai puțin supuse îndoielii. Vorba aceea: „pomul se cunoaște dupa roade și omul după fapte”.

La capătul lui malefic, Scorpionul este de o mare cruzime, se răzbună cu placere și satisfacție, vrea controlul asupra celorlalți cu orice preț și aduce moartea în jurul lui. Când am căutat hărți ale conducătorilor lumii considerați dintre cei mai malefici, am avut surpriza să îi găsesc pe majoritatea cu MC în Scorpion. Josef Stalin, Mao Tsedong, Papa Alexandru VI Borgia, Machiavelli (chiar dacă nu a fost conducator, a scris „manualul” pentru conducători de tip Scorpion, „scopul scuză mijloacele” fiind fără îndoială o frază scorpionică). Deși orele de naștere nu sunt în totalitate sigure, totuși, poziționarea MC în Scorpion, în comparație cu ceea ce au realizat în viață, dacă se poate spune așa, se leagă foarte bine.malvina-201611

Așa cum este folosită de către multi astrologi, cu ora de naștere 8:15, harta lui Iosef Stalin (1) arată un puternic materialism. Trebuie să recunosc că mi-a fost greu să văd și să accept cum o hartă se poate împlini numai în negativ. Ascendentul în Capricorn, cu guvernatorul în casa a II-a (Saturn în Pesti), explică personalitatea lui dornică de succes, poziție socială înaltă și de bunuri materiale. În copilarie, Stalin a trăit în sărăcie și caminul lui a fost extrem de instabil, mutându-se de nouă ori în primii zece ani de viață. Fără îndoială acest lucru a trezit în el, mai mult decât în alții, ura față de cei bogați și stabilitate manifestată prin dorința obsesivă de bunuri materiale. A jefuit bănci un timp, fiind și arestat și trimis în Siberia pentru acest lucru. Cu IC în Taur, Stalin se simțea în siguranță doar daca avea posesiuni materiale și în condițiile lucrurilor care țin de corpul material. Curentul materialist prin excelență, comunismul, i s-a potrivit ca o mânușă.

Guvernatorul tradițional al casei a X-a, Marte, e în casa a X-a, guvernatorul lui modern, Pluto, fiind în casa a IV-a: faptele lui au fost legate de ceea ce a simțit a fi o mare traumă din copilarile și în același timp a manifestat trasăturile Scorpionului inferior și în familia lui proprie, aducând suferință și moarte și acolo (doi dintre fiii lui s-au sinucis din cauza lui, prima soție a murit, a doua s-a sinucis). Stăpânul lui Saturn din casa a II-a, care semnifică o activitate intensă, hotărâtă, rezistentă, pentru acumularea banilor, se află în casa a IV-a (Neptun). Deci scopul acumularii este sentimentul de siguranță, fundamentul lui. În ceea ce privește Ascendentul, stăpânul lui, Saturn, se află în casa a II-a, iar al doilea stăpân (în harta ridicată în Placidus), Uranus, guvernatorul modern al Vărsătorului, se află în casa a VIII-a. Astfel se ilustrează o legătura strânsă cu orice înseamnă finanțe, bani, investiții, bani primiți sau acumulați fără muncă, dar și legătura cu moartea. Soarele conjunct cu Venus nu îl salvează, se pare, în niciun fel. Planetele sunt oricum debilitate, se află în casa a XII-a, casa suferințelor, a secretelor, deci semnificația lor devine restrânsă, slăbită. În pus, Venus se află la grad anaretic.

Pentru Alexandru VI Borgia (2), astrograma exprimă iarași un grad ridicat de materialism. Jupiter în Taur arată o expansiune a dorinței de plăceri fizice și bunăstare, senzualitate foarte dezvoltată, viziunea că viața se poate îmbogăți doar prin posesiuni materiale. Guvernatorul Taurului și a casei a IV-a, Venus, se află tot în Săgetător, ca și în cazul lui Stalin, și pe cuspida casei a XII-ea (la Stalin era ÎN casa a XII-a). Poziția arată că modul celor doi de a relaționa cu lumea este influențat, în primul rând, de ideile și credințele lor. Dar în cazul de față, având în vedere că ideile și credințele erau legate exclusiv de materie, în lipsa conștiinței, rezultatul din practică a fost dezastruos.

Mercur e retrograd în casa a XII-a – tendință de secretizare și un mental afectat, Soarele e foarte prost aspectat (deși la Ascendent, conjunct cu Saturn și fără niciun aspect „ușor”). Pare că lumina pe care Soarele o dă de obicei devine la el întuneric. Iată și un caz în care beneficul Mare Trigon, format aici în semne de foc, între Neptun (casa a VII-a), Venus (casa a XI-a) și Uranus (casa a III-a) nu îmbunatățește cu nimic situația. Avantajele acestui trigon sunt puse tot în slujba materialismului și a controlului suprem.

Aceste exemple par a confirma imaginea de rău maxim pe care îl manifestă Scorpionul în societate. Rareori lumea își dă seama însă că dacă acesta este cea mai des văzută și cunoscută fațetă a lui, înseamnă că IC-ul din Taur este folosit cel mai des la nivelul lui inferior. La nivel macro, unde lucrurile se remarcă mai ușor, țările cele mai “libere” din punct de vedere material și sexual (Taurul) sunt astăzi și cele mai afectate de violență și moarte. Cu alte cuvinte, cine dorește pacea, dispariția războaielor și a armelor ar trebui să reconsidere în primul rând cauza, adică modul de raportare la material. Războiul nu va disparea niciodată atât timp cât dorința de bani și plăcere este mobilul principal al omenirii: materialul reprezintă o mare responsabilitate, pentru că poate degrada ușor omul.
Scorpionul se mai manifestă și prin impulsul de a ajunge în cele mai profunde puncte ale psihicului omului. Scorpionii fac de multe ori acest lucru în mod inconștient, iar cu acest semn pe MC, activitatea publică are astfel de trăsături.

Milton Erickson (3), tatal hipnozei, a rămas în întregime paralizat în adolescență în urma unei poliomielite, iar doctorii credeau că va muri. Treptat, a început să revină la normal, folosindu-și mintea – observand limbajul non-verbal al celor din jurul lui, accesând „memoriile” de mișcare ale corpului său. Astrograma lui Erickson ne arată aceste lucruri într-un mod foarte interesant: Mercur în Scorpion l-a ajutat să își folosească mintea conștientă pentru a ajunge în cele mai adânci locuri ale suconștientului său, în condițiile în care cei mai multi oameni nici nu pot să pătrundă acolo. Apoi, conjuncția de la Ascendent, Saturn-Jupiter- Marte, cu Saturn guvernatorul Ascendentului, e o adevarată bombă, cea care a sugerat boala sa (Saturn, care între cele trei are puterea mai mare, fiind in domiciliu in Capricorn, a simbolizat modul în care s-a manifestat boala lui, adică paralizia, rigiditatea totală a corpului, iar cauza, de natura nervoasă, e aratată prin faptul că și Mercur, și Uranus, cei responsabili cu sistemul nervos, sunt aici guvernați de conjuncția Saturn-Marte-Jupiter din casa a XII-a.

Aceeași conjuncție i-a dat însă și imensa voință și energie cu care a revenit la normal, prin propriile puteri, iar MC în Scorpion, conjunct cu Nodul Nord, exprimă capacitatea sa de hipnoterapeut, hipnoterapeut care a făcut pentru ceilalti ceea ce a făcut mai întâi pentru el însuși. Trauma sa s-a transformat, după obiceiul ce ține de Scorpion, și a devenit metodă de a ajuta societatea.

Daniel Day-Lewis (4) este considerat unul din cei mai buni actori actuali. Face puține filme dar fiecare este plin de intensitate, în fiecare are o imagine cu totul diferită, uneori fiind chiar greu de recunoscut. În manifestarea lui, are o mare intensitate, nu doar joacă un personaj, ci chiar devine acel personaj, iar filmele lui au subiecte dificile și controversate. Astfel, arată o gamă de caracteristici ale Scorpionului demne de admirație: capacitatea de transformare totală, dorința de a atinge subiecte cu adevărat importante, intensitatea cu care muncește, cu rezultatul că fiecare film al lui este extrem de bun, calitatea lui de a părea foarte misterios, charismatic (aici îl ajută și Neptun, conjunct cu MC).

Raymond Moody (5) este faimos pentru cercetările sale în domeniul vieții de dincolo. Aici, nu poate fi vorba de nicio confuzie: interesul care ține de Scorpion în ceea ce privește sensul și procesul morții, dar nu numai în faptul morții în sine, ci și în ceea ce se află dincolo de moarte, l-a condus la Moody să facă studiile binecunoscute în ziua de azi pe nenumarate cazuri de morți clinice. El a reușit să contureze o imagine foarte bine alcătuită despre ceea ce înseamnă lumea nematerială. Toate planetele sale sunt adunate în partea vestică a astrogramei. Acest lucru ar însemna că persoana respectivă are mai puțin inițiativă și independență, este în mai mică măsură lider, ascultă mai mult părerea celorlalți. În cazul lui Moody, acest lucru s-a manifestat altfel: este vorba de cercetarea lui proprie, aici a demonstrat inițiativa și în mod clar calitate de lider, abordând un domeniu cu totul neobișnuit, nou, dar subiectul este „celălalt”, persoana care a trecut prin moarte clinică. El însuși nu a avut această experiență, deci nu el este „starul”, ci toți aceia care i-au servit drept subiecți.

Partea cea mai frumoasă, care exprimă iarăși capacitatea de transformare a Scorpionului, este însuși titlul cărții lui. Aici nu se pomenește cuvântul „moarte”. Cartea se numește „Viață după viață”. Semnificativ este Jupiter conjunct Marte în casa a VIII-a, care arată interes puternic de a descoperi și a arăta, a expune (Jupiter) ceea ce se află în casa morții omului, cu un scop de vindecare (conjuncția este guvernată de Soarele din casa a VI-a). Alte poziții planetare sugestive sunt Saturn, plasat aproape de Descendent (marca marilor oameni de știință, după cercetările lui Gauquelin), Luna pe MC, adică nevoia de a pătrunde adânc în experiențe în general și a le înțelege, în experiența morții, în mod particular (Luna guvernată de Marte din casa a VIII-a) și cu rezultat de transformare radicală a ideii celorlalți despre acest subiect (guvernatorul modern al Lunii, Pluto, în casa a VII-a).

Iată deci la ce tip de exprimare în societate se poate ajunge cu un MC în Scorpion.

Există o parte întunecată, în care Marte și Pluto înseamnă violență și moarte. La extrem, aceasta duce la un tip de personalitate care are, de una singură, efectul unui război mondial, daca e să socotim după numărul morților provocate.

Există însă și partea luminată, în care se manifestă curajul (Marte) de pătrundere în profunzimi (Pluto) și de a transforma a tot ceea ce pare a fi negativ în ceva pozitiv. Cei care au actualizat în acest mod MC-ul lor în Scorpion îmi par a fi pionierii explorării omului, cei care i-au aratat alte drumuri, mai putin bătute, dar mai eficiente, de a-și atinge potențialitatea, de a transforma (nu elimina) răul din viața omului, de a recunoaște adevăratele valori (în unele cazuri, a fost nevoie chiar de suferință, sacrificiu personal al celui cu MC în Scorpion pentru a atinge acest rezultat): Milton Erickson, Raymond Moody, Carlos Castaneda, Marie Curie, Jiddu Krishnamurti rămân figuri marcante, diferite de ceilalți, magice.

Note:
1. Astrograma Stalin http://www.astrotheme.com/astrology/Joseph_Stalin
2. Astrograma Borgia http://www.astrodex.ro/date-natale-straini.php?personalitate=Papa_Alexandru_VI
3. Astrograma Erickson http://www.astro.com/astro-databank/Erickson,_Milton
4. Astrograma Daniel Day Lewis http://www.astrotheme.com/astrology/Daniel_Day-Lewis
5. Astrograma Raymond Moody http://www.astro.com/astro-databank/Moody,_Raymond

Publicat in revista Astrotext, noiembrie 2016