Cele 8 tipuri lunare

(dupa Dane Rudhyar)

Voi discuta in acest articol ceva care, dupa cate stiu eu, constituie o abordare noua a folosirii ciclului lunar cu scopul de a analiza tendintele saptamanale si lunare in vietile oamenilor. Pentru a face acest lucru cu rezultate bune trebuie totusi sa definesc, mai intai, domeniul corespunzator si legitim in care o astfel de analiza este valida. Ciclul lunatiei este cuprins intre o Luna Nou si urmatoarea, atingand un punct culminant, sau un punct de transformare, la Luna Plina. Este ciclul relatiei mereu schimbatoare dintre fortele solare si cele lunare care afecteaza pamantul si natura “pamanteasca” a fiecarui individ. Aceasta relatie este fundatia si substanta insasi a ceea ce numim in general, viata.

lunationbirthdaycoverViata este un joc intre doua polaritati sau forte. Una din ele emite energie (lumina, caldura si alte tipuri de radiatii mai putin cunoscute); aceasta este Soarele. Celalata distribuie energia solara oriunde este nevoie de ea pentru a indeplini nevoile unui organism viu care se straduieste sa se mentina, sa se reproduca si sa se extinda sau sa se transforme in mediul inconjurator pamantean; aceasta este Luna. Luna isi schimba calitatea, in mod simbolic, pentru ca nevoile organismului se schimba si ele in mod constant. Organismul trebuie nu numai sa faca fata provocarilor mereu noi ale mediului sau al vietii exterioare; el trebuie de asemenea sa creasca din el insusi, sa isi desfasoare puterile si facultatile, sa se maturizeze- si intr-un final, sa decada.

Decaderea este la fel de mult o parte experientei ciclului vietii pe cat este si cresterea. Incepem sa murim in momentul in care ne nastem, iar organismul nostru este campul de razboi unde se lupta forta constructiva (anabolica) si cea distructiva (catabolica). Din distrugere si moarte rasare viata noua. Cand samanta noului ciclu de viata se formeaza, frunzele organismului supus anotimpurilor incep sa moara. Cand aceste frunze cad si se descompun pe pamant, se formeaza tarana, care va hrani viitorul, dezvoltarea vietii. Sursa vietii (Soarele) ramane mereu activ dar este activ in moduri variate la timpuri diferite; iar semnele zodiacului reprezinta tipurile de baza ale activitatii solare.

Exista 12 astfel de tipuri de activitate; fiecare este emisa prin focalizare la momentul Lunii Noi, cand Luna sta intre Soare si pamant si este impregnata de razele solare. Luna primeste la acest moment un nou “impuls solar” care este distribuit in mod gradat spre pamant ca sa implineasca nevoile tuturor organismelor de pe el. Fiecare ciclu de lunatie este, prin urmare, o incercare de a elibera si a pune la dispozitie acea putere de care au nevoie plantele, aminalele si omul pentru o viata mai implinita.

Fazele Lunii sunt simboluri ale pasilor de baza ai procesului ciclic de distributie, prin forta Lunii, a energiei solare primite de Luna atunci cand este in conjunctie cu Soarele (Luna Noua). Ele nu sunt de fapt expresii ale schimbarii Lunii in sine, ci ale schimbarilor de relatie intre Luna si Soare. Ele sunt faze ale relatiei soli-lunare, faze in activitatile vietii bi-polare. Tot cea ce tine de campul “vietii” pe pamant este afectat de aceste faze; si acest camp acopera o varietate infinita de activitati, de la instincte la acele “impulsuri” pe care le simtitm a fi urgente si care, cand sunt frustrate, degenereaza in “complexe” si alte fenomene de aceasta natura.

Omul poate, la diferite niveluri, actionand ca o fiinta ganditoare, rationala si morala, sa treaca dincolo de cele mai orbesti si irationale forte ale vietii. Colectivitatile umane, adica oamenii care formeaza masele, fac acest lucru cu mult mai mare greutate. Ei raspund direct la fluxurile si refluxurile vietii. Prin urmare, ei reactioneaza puternic, de obicei, la mareele ritmice reprezentate de ciclul lunatiei. Din acest motiv, studiul conditiilor astrologice la fiecare moment de Luna Noua este unul din aspectele cele mai importante ale astrologiei mundane- acea ramura a astrologiei care se ocupa cu gruparile sociale organizate si colectivitatile umane.

Daca o persoana reuseste sa se elibereze de constrangerile instinctelor vietii si de impulsurile bio-psihice, sau nu, el tot este afectat de ele.

Sanatatea lui trupeasca, comportamentul emotional de baza, “tonul” si calitatea personalitatii sale sunt puternic influentate de ciclurile soli-lunare. Toti oamenii sunt insemnati la nastere de faza ciclului soli-lunar a momentului cand se produce nasterea; aceasta faza particulara (de exemplu, Luna noua, Primul Patrar, Luna Plina) defineste raspunsurile sale la “viata” la fel de mult (daca nu mai mult) ca semnul zodiacal in care Soarele este localizat la nastere. Nu ar trebui sa vorbim despre cineva ca fiind un Berbec sau un Rac, ci ca fiind un Tip de Luna Noua sau u Tip de Primul Patrar.

[…] Am definit 8 tipuri lunare de baza. […] Este de ajuns sa spun ca eu consider o clasificare in 8 tipuri mai buna, in acest caz, decat clasificarea obisnuita in 12 tipuri care se leaga de zodiac. In zodiac, avem un ciclu de pozitii in care un singur factor mobil (Soarele) se misca in referinta fata de un punct de inceput (echinoxul vernal); dar in ciclul lunatiei avem de-a face cu un  “ciclu de relatie” in care ceea ce se schimba este relatia ciclica intre doi factori mobili (Soarele si Luna).

Al doilea tip de cicluri se refera la schimbarile in curgerea dinamica de energii (de un tip sau altul). Din motive filozofice si traditionale, numarul 8 este mai potrivit in acest caz. Astfel, am subliniat 8 “tipuri lunare” dupa cum urmeaza.

 

                                            Cele 8 tipuri lunare

 

luna nouaTIPUL DE LUNA NOUA                                                               Arc soli-lunar de 0°- 45°

Cei nascuti de la Luna Noua pana la aproape 3.5 zile dupa Luna Noua, cand Luna este la 45° inaintea Soarelui.

Caracteristici: o abordare a vietii puternic subiectiva, emotionala si impulsiva; adeseori, o tendinta spre confuzie emotionala si spre a-si proiecta sentimentele asupra oamenilor si situatiilor fara a lua in seama prea mult realitatea.


crescentTIPUL DE LUNA CRESCATOARE                                                 Arc soli-lunar de 45°- 90°

Cei nascuti de la 3.5 pana la 7 zile dupa Luna Noua.

Caracteristici: indrazneti si increzatori in ei insisi, cu o credinta activa, nerabdatori sa actioneze conform unui impuls interior sau unei nevoi vitale si sa curate drumul pentru ca acestea sa se poata realiza; in sens negativ, un sentiment de frustrare si de lupta impotriva unui destin prea dificil.


prim-patrarTIPUL DE PRIMUL PATRAR                                                         Arc soli-lunar de 90°- 135°

Cei nascuti de la 7 pana 10,5 zile dupa Luna Noua

Caracteristici: vointa puternica si abilitate de a organiza si a lua decizii, de a trece peste obstacole; auto-exaltare si bucurie in momentele de activitate intensa si in depasirea greutatilor; in sens negativ, o tendinta spre lipsa de incredere generala si fuga de greutati.


gibbousTIPUL DE LUNA BOMBATA                                                         Arc soli-lunar de 135°- 180°

Cei nascuti cu 10,5 pana la 15 zile dupa Luna Noua

Caracteristici: dorinta de dezvoltare personala proprie si a celorlalti; capacitate de a evalua lucrurile si oamenii, de a indeplini, in mare, ceea ce trebuie facut; devotament pentru o personalitate considerata de ei drept importanta, sau nevoia de a fi inconjurati de oameni care ii sunt devotati nativului si care il slujesc; aspiratii spirituale.


lunaplinaTIPUL DE LUNA PLINA                                                                 Arc soli-lunar de 180°- 225°

Cei nascuti cu 15 pana la 18,5 zile dupa Luna Noua, adica la mai putin de 3,5 zile dupa Luna Plina.

Caracteristici: obiectivitate mentala; abilitatea de a concretiza idealurile, de a primi iluminarea, de la proiecta ceea ce simte, de a indeplini tendintele socio-religioase; in sens negativ, o senzatie de a fi potrivnic sie insusi, sau de a fi rupt de realitate.


descrescatoareTIPUL DE LUNA DESCRESCATOARE                                         Arc soli-lunar de 225°- 270°

Cei nascuti de la 18,5 pana la 22 zile dupa Luna Noua, sau 3,5 pana la 7 zile dupa Luna Plina

Caracteristici: abilitatea de a demonstra celorlalti ceea ce nativul a invatat sau i-a fost revelat, de a disemina idei, de a lupta pentru ceea ce crede ca este drept, de a fi razboinic sau discipol al unei cauze inalte; in sens negativ, o tendinta de a se pierde in conflicte sociale sau morale, de a dezvolta confuzie mentala sau fanatism.


ultim-patrarTIPUL DE ULTIMUL PATRAR                                                     Arc soli-lunar de 270°- 315°

Cei nascuti intre 22 si 25,5 zile dupa Luna Noua, sau la 7 pana la 10,5 zile dupa Luna Plina.

Caracteristici: abilitate manageriala si de organizare in ceea ce priveste idealuri sociale extinse sau dezvoltarea unei afaceri; dorinta de a precipita crize sau a forta lucruri, de a reforma si transforma, de a construi noi sisteme si de a munci din greu pentru scopuri de viitor, neglijand costurile personale; o tendinta spre umor sau, in sens negativ, lipsa capacitatii de a accepta critica; posibila atitudine dictatoriala.


balsamicaTIPUL DE LUNA BALSAMICA                                                      Arc soli-lunar de 315°-360°

Cei nascuti cu 25,5 pana la 30 de zile dupa Luna Noua, sau la mai putin de 3,5 zile inainte de urmatoarea Luna Noua.

Caracteristici: inclinatie de a servi instituriilor sociale sau grupurilor organizate, de a-si rezolva trecutul (si karma lui), si de a se sacrifica pentru viitor; un sentiment de destin personal, de a fi condus de puteri superioare, de siguranta in tot ceea ce face sau in judecatile si afirmatiile sale; posibil dar profetic.


Aceste caracteristici sunt generale si pot parea destul de indepartate de banalitatile existentei obisnuite, cotidiene; dar daca le studiati cu atentie, veti vedea ca pot fi interpretate in mod specific la orice nivel de actiune al individului. Ceea ce este important in aceasta clasificare e atitudinea pe care o persoana o adopta in reactia lui sau ei la provocarile vietii, mai mari sau mai mici.

Mai simplu spus, nu are importanta dacaTtipul de Luna Balsamica este un Lincoln, care se sacrifica si se identifica unui ideal national maret, sau o profesoara care se devoteaza trup si suflet pentru a-i invata pe copiii unei scoli de ghetou. Amandoi raspund in fata vietii cu atitudini similare si aceasta defineste caracterul contributiei lor la lumea de zi cu zi. Aceasta contributie este singurul lucru care conteaza. Definirea caracterului ei este, prin urmare, de o mare valoare daca vrem sa apreciem in mod obiectiv si clar valoarea si sensul contributiilor altor oameni.[…]

Sursa aici.